Uređenje balkona i okućnica

UREĐENJE BALKONA U PROLJEĆE

Da bismo uživali u ljepoti cvijeća i okoliša u proljeće nije nužno, a nažalost nije svima niti moguće, imati svoju okućnicu. U ljepoti cvijeća i proljeću možemo uživati i na našim balkonima ili terasama bez obzira bile one velike ili male. Kada govorimo o uređenju balkona počet ćemo od samih osnova - od početnih koraka tehničke prirode.

Zato krenimo redom.

Balkoni kao prostor mogu se urediti u privlačnu i lijepu oazu iako biljke sadimo u posudama ili u koritima. Čak i maleni balkon koji nema mjesta za namještaj može se urediti u cvjetajući i zeleni vanjski prostor i biti koristan produžetak dnevnog boravka.

SIGURNOST

Uređenje balkona ili terase je veliki izazov prije svega zbog sigurnosti na koju se ponekad zaboravlja. Biljke, zemlja, posude i eventualni nosači ponekad mogu dostići zavidnu težinu. Zato je, pogotovo za balkone, preporučljivo koristiti plastične posude - novi materijali su puno lakši, ali i lijepi i trajni, a i ponuda je iz godine u godinu sve bolja.

Kada već govorimo o sigurnosti posebno naglašavamo potrebu obraćanja pažnje na postavljanje naših dekoracija na ogradu. Naime balkoni su više izloženi vjetrovima i zračnim vrtlozima od drugoh dijelova kuće - zato posude traba dodatno učvrstiti. To možemo napraviti ili tako da ih dodatno opteretimo ili da ih pričvrstimo za podlogu tako da ih vjetar ne može srušiti / baciti. Za sadnju cvijeća na balkonima možemo koristiti sljedeće: posude, korita, posude koje se mogu učvrstiti na zid ili one koje možemo objesiti o ogradu ili rešetku balkona.

UREĐENJE

Kada postavljamo posude sa biljkama na balkon trebamo imati na umu da ćemo to cvijeće najčešće promatrati iz unutarnjeg dijela stana, ali i da ćemo iz balkona gledati kako prema van tako i u stan. Jedno od najljepših rješenja je da naše biljke predstavljaju okvir koji usmjerava pogled, dakle da ih postavljamo sa obje strane a središnji dio balkonskog prostora ostavimo slobodan. Ako sa balkona nemamo interesantan ili lijepi pogled upotrijebit ćemo biljke da ga zaklonimo. Za to, osim visokih bilaka, odlično mogu poslužiti penjaćice koje se daju fino formirati kako to mi želimo ili kako nam zadaje sam prostor.

KOJE BILJKE SADITI

Ako je balkon na sunčanoj strani tj.”sunčani balkon” pogodne su puzajuće pelargonije bršljanolikih listova jer dobro podnose sušu a obilno cvjetaju od ljeta pa sve do jeseni. Na sunčanim balkonima također se dobro priviknu i mnoge grmolike biljke uspravna rasta, npr. Ljekoviti sipan (Hyssopus officinalis) i jednogodišnje biljke duge cvatnje, npr. Felicija (Felicia Bergeriana).

Kod “sjenovitih balkona” izbor cvijeća je nešto manji ali tada možemo koristi zelene biljke kao što su šimšir (Buxus sempervirens) ili kultivare bršljana (Hedera helix) i dobti interesantan izgled balkona tokom cijele godine jer su to vrste koje se mogu lijepo oblikovati i slagati u elegantne kombinacije.

Da bi pak dobili i nešto boje možemo koristiti jednogodišnje i dvogodišnje biljke gusta rasta koje dobro podnose sjenovite uvjete kao što su maćuhice (Viola Wittrockiana) zimske i ljetne cvatnje, te nedirak (Impatines Walleriana) koji obilno cvate u ljetnim mjesecima. Bilo bi nemoguće nabrojati sve biljke koje možemo koristiti i kombinirati – ako nismo sigurni nemojmo se ustručavati pitati.

Uostalom tu smo i mi – pitajte.

Projektiranje i uređivanje

Cvjećarnica Floristic-artistic

+385 95 530 51 59

info@floristic-artistic.com